dilluns, 2 de març del 2015

Quatre Mirades sobre Franco: 40 anys de la mort del dictador

Si us agrada el cinema, els dimarts del 3 al 24 de març de les 18h a les 20 hores, a la Sala de Graus de l'edifici Ramon Llull: Quatre Mirades sobre Franco: 40 anys de la mort del dictador. 

Franco, un proceso histórico (1981). Eduardo Manzanos Brochero.

Un dels primers documentals estrenats a Espanya després de la mort de Franco. Està basat en una sèrie d’entrevistes a diferents personalitats de l’època (polítics, escriptors, militars, etc.) com, per exemple, Felipe González, Francisco Umbral o Luis Cano Portal. D’un marcat to profranquista, el documental es limita a oferir un recorregut a través de les opinions personals dels convidats sobre la figura del dictador.

Caudillo (1977). Basilio Martín Patino.

Documental que va començar a rodar-se l’any 1973 però que, a causa d’una sèrie de problemes burocràtics (permisos, censura…), finalment va estrenar-se l’any 1977. Tancava la trilogia documental que Patino va començar amb Canciones para después de una guerra (1971) i Queridísimos verdugos (1973). El muntatge del documental —fet a través de diferents materials— és la seva característica més interessant, i recrea una visió crítica sobre Franco. 

Dragon Rapide (1986). Jaime Camino.

Reconstrucció de tota l’operació que va dur Franco des de les illes Canàries al Marroc per posar-se al capdavant de l’aixecament militar que va provocar l’esclat de la Guerra Civil Espanyola. Interessant film que va ser la primera pel·lícula de ficció a mostrar la campanya, els preparatius i la revolta militar de 1936.

Espérame en el cielo (1988). Antonio Mercero.

Film que marca un punt i a part en l’anàlisi cinematogràfica de Franco, atès que es tracta de la primera aproximació a la seva figura en el gènere de la comèdia. El film mostra una suposada operació de protecció a Franco en què es converteix una persona anònima en el doble del dictador, per utilitzar-lo en determinats actes i aparicions públiques.

*Coordinació
Xavi Jiménez i Sebastià Serra


Marc Salom Rullan