Què és el CEDOC?

La meva foto
Palma, Illes Balears, Spain

Tradueix el blog

CEDOC (UIB). Amb la tecnologia de Blogger.

dimarts, 13 d’octubre del 2015

IV Curs Espanya-Amèrica Llatína. Trobades i Allunyaments - Mèxic: «Tan lluny de Déu i tan a prop dels Estats Units»

IV Curs Espanya-Amèrica Llatína. Trobades i Allunyaments

Mèxic: «Tan lluny de Déu i tan a prop dels Estats Units»

Organització

Servei d’Activitats Culturals. Universitat de les Illes Balears.

Coordinació

Gonçal López Nadal, professor titular d’universitat, Departament d’Economia Aplicada. Universitat de les Illes Balears.
Col·laboració
Facultat de Filosofia i Lletres i Servei d’Activitats Culturals. Universitat de les Illes Balears

Professorat

El curs serà impartit per quatres experts, dos dels quals són natius del país estudiat: el Dr. Raúl Gutiérrez Lombardo, president del Centro de Estudios Filosóficos, Políticos y Sociales Vicente Lombardo Toledano, a la Ciutat de Mèxic, i la Dra. Rebeca Méndez, professora d’Empresa a la Universitat de les Illes Balears. Amb ells participaran els experts Isabel Bueno Bravo, professora investigadora de la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Varsòvia, i el Dr. Miquel Izard Llorenç, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, i la senyora Beatriz Páges Rebollar, periodista i Directora de la Revista “Siempre”.

Dates

20 i 21 de novembre de 2015. El divendres de 16.30 a 21.30 hores, i el dissabte de 9.30 a 14.30 hores.

Durada

10 hores

Lloc

Aula 0 de l’edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma

Nombre d’alumnes

50

Crèdits

    Nombre de crèdits de lliure configuració de la UIB: en tràmit.
    Nombre d’hores de formació permanent de professorat de la Conselleria d’Educació: en tràmit.

Alumnat

El taller es dirigeix tant a l'alumnat universitari com també a totes les persones interessades en la problemàtica llatinoamericana en general i en concret de Mèxic. Quant als primers, cal assenyalar que el taller figura com a activitat a avaluar per als alumnes de grau d’Història i d’Economia matriculats a les assignatures Història Econòmica de les Societats Industrials (4t curs de grau d’Història) i Història Econòmica de les Societats Preindustrials (4t curs de grau d’Història) com també El Progrés d’Espanya en l’Ordre Internacional (4t curs de grau d’Economia). Igualment es demanarà a altres professors d’assignatures avinents (Història d’Amèrica, Història Contemporània, El Món Actual, Dret Internacional Públic, Economia Internacional, Història de l’Empresa, Geografia Econòmica...) que prevegin aquest taller per incorporar-lo a les corresponents guies docents com a activitat complementària avaluable. Pel que afecta els interessats en el present i futur de Mèxic, cal dir que es farà difusió del taller a les diverses associacions de mexicans i de persones originàries d’Amèrica Llatina residents a Mallorca.

Introducció

D’ençà que l’àguila es va posar sobre la figuera d’Índies per empassolar-se la serp, en aquell illot on es va fundar la seva bella capital, la història de Mèxic ha esdevingut una permanent convulsió. Malgrat disposar d’amplis territoris, les ciutats prehispàniques es congregaren a l’entorn d’uns mateixos nius productius. I en pretendre el seu control s’encetà un permanent estat de guerra, immutable a l’arribada dels espanyols i que, d’alguna forma, roman en l’actualitat, quan conviuen alhora un desenvolupament econòmic capitalista i una pregona desestructuració estatal.
Mèxic ha estat testimoni d’un fotimer d’avatars, majorment a les seves estructures socials i polítiques. A les primeres caldrà identificar el període colonial —Nueva España com el país de les desigualtats, segons expressió del polifacètic Alexander Von Humboldt. Tot i això, seria injust excloure l’imperi asteca de la dita condició. En conseqüència, la desigualtat ha estat i és un tret característic del seu món; no debades figura als primers llocs del trist rànquing de les desproporcions quant a la distribució social de la riquesa.
Pel que fa a l’evolució política, dos segles de sobirania han vist la concurrència de diferents sistemes de govern, des de l’imperi fins a la revolució genuïna, passant per monarquies, dictadures i, fins i tot, s’ha arribat a configurar una mena de «revolució institucionalitzada» sota la qual s’ha governat «democràticament» des de la primera meitat del segle XXI, i que es continua desenvolupant en el temps present. Sense cap dubte, la maledicció de Porfirio Díaz que encapçala el nostre taller reflecteix, tot i que clarament de manera parcial, l’estigma al qual s’ha vist condemnat el poble mexicà d’ençà que va sortir de la mítica Aztlan.
Conscients de la impossibilitat d’abordar l’immens terreny que envolta el convuls panorama mexicà en un taller de les nostres limitacions, a les sessions corresponents, a les ponències, els debats i projeccions de documentals i pel·lícules, tractarem de plantejar problemàtiques concretes que ens han d’ajudar a entendre alguns dels postulats que les expliquen.

Metodologia

Seguint el model dels tallers realitzats els cinc darrers anys, sota l'epígraf d'Espanya i Amèrica: trobades i allunyaments, el curs/taller tindrà una durada de 10 hores, en què s’alternaran exposicions, debats i projecció de pel·lícules i/o documentals, amb comentaris posteriors. 

Programa Mèxic: «Tan lluny de Déu i tan a prop dels Estats Units»

Divendres, 20 de novembre, de 16.30 a 21.30 hores

Presentació del taller a càrrec del coordinador, Gonçal López Nadal
I.1. 16.30-18 h. Isabel Bueno Bravo: «Tenochtitlan-México: ruptura o transición?»
18-18.15 h. Descans
I.2. 18.15-20 h. Pel·lícula: Colosio: el asesinato (Carlos Bolado, 2012, 102 minuts)  
I.3. 20-21.30 h. Miquel Izard Llorens: «De la equivocada “emancipación” a la abortada “revolución”»

Dissabte, 21 de novembre, de 9.15 a 14.15 hores

9.15-10.15 h. Raúl Gutiérrez Lombardo: «México entre dos poderes»
10.20-11.20 h. Rebeca Méndez: «La “Maquila”: organización laboral y consecuencias sociales»
11.20-11.50 h. Debat
12.10-13.10h. Beatriz Páges Rebollar: <>
13.10-13.40h. Debat
13.40-14.15h. Clausura a càrrec del coordinador Gonçal López Nadal.

Preu de matrícula
  • UIB: 25 euros
    • PDI i PAS
    • Personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat
    • Alumni UIB
  • Estudiants: 25 euros
    • Qualsevol estudiant, sigui o no universitari
  • Desocupats i jubilats de l'Estat Espanyol: 25 euros
    • Heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de començar el curs
  • Altres: 40 euros.
Com s’ha fet els dos darrers anys, el taller es veurà complementat amb un cicle de cinc pel·lícules mexicanes (dates provisionals: entre el 14 de gener i l’11 de febrer).